SVE ŠTO ČUJETE U FRIZERSKOM SALONU

OBJAŠNJENO NA VAMA RAZUMLJIV NAČIN!

 

RJEČNIK SE REDOVNO NADOPUNJUJE.

A

 

AMINOKISELINE – Kemijske supstance iz biljaka i životinja. Osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini. Gradivni elementi kose.

AKTIVATOR (RAZVIJAČ) – Kemijska supstanca koja se dodaje u izbjeljivač kako bi ubrzala proces izbjeljivanja. Uobičajeno se kao razvijač boje koristi vodikov peroksid (hidrogen) koji dosta agresivno djeluje na kosu. Kevin Murphy aktivatori boje ne sadrže hidrogen već prirodne sastojke koji postižu isti efekt bez da oštećuju kosu.

AFRO FRIZURA – Frizura koja se sastoji od mase vrlo uskih kovrča na cijeloj kosi.

ALERGEN – Supstanca koja uzrokuje alergijsku reakciju.

AMONIJAK – Otrovni plin intenzivnog mirisa, alkalni sastojak koji se koristi u nekim bojama za kosu. Funkcija mu je otvoriti dlaku kako bi u nju mogao prodrijeti pigment. Korištenje amonijaka oštećuje strukturu kose, ali i nadražuje dišne puteve. Također, vlasišta sve većeg broja ljudi postaju osjetljiva na djelovanje tog sastojka. Zbog toga se na tržištu sve češće nalaze boje bez amonijaka poput Kevin Murphy boja za kosu.

ALOE VERA – Drevna afrička biljka koja blagotvorno djeluje na organizam pa tako i na kosu. Najviše poznata po svojstvu regeneracije. Ekstrakt aloe vere jedan je od glavnih sastojaka Kevin Murphy proizvoda. Hidratizira i obnavlja kosu te umiruje vlasište.

 


B

 

BABY PRAMENOVI – Nastaju izdvajanjem tankih, finih pramenove kose radi postizanja pramenova koji imaju delikatan, prirodan izgled.

BALAYAGE – Tehnika nanošenja boje slobodnim pokretima ruke kako bi se postigli suptilni prijelazi boje. Postoji više načina kreiranja balayage pramenova. U Misfit salonu koristi se ona koja najbolje odgovara želji klijenta i potrebama kose. Rezultat je kosa koja izgleda kao da je prirodno posvijetlila od sunca, na kojoj se svjetlija boja prelijeva kroz kosu. Također, novije tehnike balayagea daju rezultat tamnije kose na vlasištu i svjetlije na ostatku dužine. Srednji sloj stvara suptilniji prijelaz između te dvije nijanse. Balayage je nastao još u Francuskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Taj tip pramenova, zbog prirodnog i osunčanog izgleda, vrlo je brzo postao planetarno popularan.

BLAJHANJE – Izbjeljivanje kose prahom koji sadrži vodikov peroksid. U Kevin Murphy ponudi nalaze se dekoloranti u obliku kreme i na bazi gline. Ti dekoloranti ne oštećuju kosu kao klasični blajh već je prilikom izbjeljivanja i njeguju. Vidi DEKOLORACIJA.

BLONDETTA – Izraz koji opisuje kosu koja nije niti plava ni smeđa već nešto između.

BOB FRIZURA – Frizura karakteristična za pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća. Takav stil karakterizira kratka i ravna kosa, osušena na fen, uvijena iznutra.

BOB FRIZURA U OBLIKU SLOVA A – Geometrijski bob s ravnim šiškama. Zove se tako jer sliči velikom slovu A.

BOJE KOJE SE ISPIRU – Kosi daju odsjaj. Pigmenti se pričvršćuju samo za vanjski dio vlasi.

BOOSTERI – Čisti pigmenti koji se dodaju za neutralizaciju prirodnog pod pigmenta ili pojačavanje željene nijanse.

 


C

 

CIKLUS RASTA KOSE – Kosa prolazi kroz niz ciklusa. Faza rasta, faza odmora i faza spavanja.

COLOR.ME – Linija boja za kosu australskog brenda Kevin Murphy. COLOR.ME boje koriste snagu prirodnih sastojaka kako bi očuvale kosu za vrijeme bojenja. Posvjetljuju do 3 tona. Uz njih se može postići željena nijansa, a kosa zadržati zdravom.

COLOR MELT – Kombinacija više nijansi u jednu cjelinu. Boje se neprimjetno stapaju bez vidljivog prijelaza.

CREAM ACTIVATOR – Kevin Murphy razvijač. Aktivator same boje. Postoji 10, 20, 30 i 40 volumni, ovisno o tome koliko se tonova kosa želi posvijetliti.

CRUELTY FREE – Proizvodi načinjeni na takav način da postupak njihova dobivanja ni na koji način nije naštetio životinjama. Svi Kevin Murphy proizvodi su cruelty free te su formulacijom i pakiranjem napravljeni s posebnim obzirom prema okolišu.

 


D

 

DEKOLORACIJA (izbjeljivanje) – Proces skidanja pigmenta s kose. Što je veći postotak pigmenta skinut to je kosa svjetlija. Prilikom posvjetljivanja kose potrebno je voditi računa o poroznosti kosti te paziti da razvijač ne bude prejak. Za razliku od klasičnog „blajha“ (vodikovog peroksida), Kevin Murphy dekoloranti istovremeno njeguju kosu. Mogu ju posvijetliti od 6 do 9  tonova.

DETOKSIKACIJA KOSE – Čišćenje kose od nakupljenih nečistoća i kemikalija. Primjerice, u plavoj kosi može se nakupiti klor iz bazena te uzrokovati pojavu zelenih tonova. Maxi Wash je Kevin Murphy šampon koji uklanja nečistoće iz kose, ali ne i njena prirodna ulja. Vraća vlasište u ravnotežu, a kosi daje sjaj.

 


E

 

EKSTENZIJE – Dodaci za kosu. Najčešće dolaze u obliku pojedinačnih pramenova spojenih keratinom. On se topi lemilicom te tako pričvršćuje za prirodnu kosu. Koriste se još ekstenzije koje se pričvršćuju ljepljivim trakama, koje su sve popularnije ili češljevima (jednokratne ekstenzije). Ekstenzijama se postiže veća gustoća, volumen i duljina kose.

 


G

 

GRADUACIJA – Proces kojim se odjeljuje kosu po stupnjevima.

 


H

 

HIGH. LIFT– Kevin Murphy boje koje posvjetljuju kosu do 4 tona, a da ju pritom njeguju i hrane. Koriste ih uglavnom blondine, za prirodan izgled plave kose.

 


I

 

ILUMINACIJA – Strateško posvjetljivanje određenih dijelova kose radi stvaranja žarišnih točaka za svjetliji završni izgled.

 


K

 

KERATIN – Bjelančevina koja se nalazi u srednjem sloju kose, korteksu. Keratin gradi kosu, a njegov nedostatak uzrokuje lomljivost kose.

KOLORACIJA (BOJENJE) kose – Nanošenje pigmenta na površinski ili u dubinski sloj vlasi. Koloracija se može raditi s TRAJNIM ili POLUTRAJNIM BOJAMA, ovisno o rezultatu koji se želi postići.

KONTURIRANJE (UOKVIRAVANJE LICA) – Kombinacija pramenova i tehnike bojenje slobodnim pokretima ruke. Oko lica se pažljivo nanose različiti tonovi i dubine boje kako bismo posvijetlili, donosno potamnili ciljana područja.

 


L

 

LAYAGE -Tehnika bojenja pramenova. Suptilnija i prirodnija verzija BALAYAGE pramenova.

 


M

 

MELANIN – Prirodna supstanca koja daje boju (pigment) kosi i koži.

 


N

 

NAR (ŠIPAK) – Zbog antioksidativnog djelovanja i velike količine vitamina C, nar je čest sastojak kozmetičkih proizvoda poput losiona i krema. Kevin Murphy primjenjuje filozofiju njege za kožu u njezi za kosu. KM proizvodi koriste snagu nara kako bi se očuvala boja, regenerirala i pomladila kosa.

NEGATIVNI IONI – Zračni vitamini koji pozitivno djeluju na kosu tako što joj vraćaju vlagu, daju sjaj i zaglađuju ju. Danas su popularni ionski fenovi koji se koriste u Misfit salonu. Pogodni su pogotovo za kosu koja je gušća, deblja i koju je teže oblikovati, koja se puno napuhuje. Ionski fenovi su idealni za ravnanje i zaglađivanje kose. Ne izvlače vlagu iz kose i s njima se isti pramen može tretirati više puta. Štede električnu energiju do 30 posto.

 


O

 

OMBRE – Tehnika bojenja kose u kojoj se boja na vrhovima drastično razlikuje od ostatka kose.

OPADANJE KOSE (ALOPECIJA) – Djelomičan ili potpun gubitak kose. Mogu ga uzrokovati nasljedni faktori, hormonalni poremećaji, stres, autoimune bolesti. Ispadanje kose normalna je svakodnevna pojava dok god istovremeno raste zdrava kosa.

 


P

 

PARABENI – Sintetski sastojak koji se često koristi u proizvodima za njegu kože i kose. Funkcija mu je očuvanje stabilnosti formule te produljenje roka trajanja. Iako njegova uporaba nije zabranjena, neka istraživanja pokazuju da je štetan za organizam. Primjerice, povezuje ga se s rakom dojke. Kevin Murphy proizvodi ne sadrže parabene.

PERUT – Nalazimo ju na tjemenu koje se ljušti. Nastaje zbog pretjerane proizvodnje stanica kože na vlasištu.

pH.D – Inovativan je Kevin Murphy proizvod koji sprječava oksidaciju te nježno boji kosu bez da mijenja njenu strukturu. Idealan je za oporavak kose. Obnavlja ju te joj daje sjaj. Uz ovaj proizvod trajne boje mogu postati polu trajne.

PPD – Punog naziva p-fenilendiamin kemijska je supstanca koja se često koristi u klasičnim bojama za kosu. Može izazvati lakše i teže alergijske reakcije, a dovodi ga se u vezu i s raznim bolestima. U Kevin Murphy bojama za kosu nema PPD-a.

POLUTRAJNE BOJE ZA KOSU – Boje koje ne mijenjaju prirodne pigmente kose. Djeluju na istoj dubini kao i prirodni ton kose. Idealne su ako želite nijansirati ili potamniti svoju kosu. Nemaju mogućnost posvijetliti kosu. Toniraju sijede i stapaju ih s ostatkom kose.

PORA – Sitno otvorenje znojnih žlijezda na koži.

POROZNA KOSA – Kosa čija je struktura narušena, kojoj nedostaje čvrstoće i elastičnosti. Porozna kosa brže upija elemente iz okoliša, slabije drži frizuru te se s nje brže ispire boja. Do poroznosti najčešće dolazi uslijed jačeg kemijskog tretmana koji mijenja PH vrijednost kose. Učestalo ili nestručno korištenje primjerice, pegle za kosu, pospješuje razinu poroznosti.

PRAMENOVI – Bojenje određenog dijela kose, pramenova kose. Postoje četiri tipa. Pramenovi folijama gdje se svaki izdvojeni pramen stavlja u foliju. Bojenje pramenova kose četkom za bojenje, što je i jedna od tehnika za kreiranje balayage pramenova. „Frosting“, bojenje vrhova kose, najčešće se primjenjuje kod muškaraca. „Chunking“, veći i deblji pramenovi od tradicionalnih pramenova.

PRELJEV – Polutrajna boja koja se koristi za potamnjivanje kose, nijansiranje ili postizanje boje do dubine prirodnog tona. Namijenjen je onima koji ne žele mijenjati boju kose već je obogatiti nekom novom nijansom. Primjerice, kod već oksidirane kose, kose prirodno posvijetljene od sunca. Preljev ne prekriva sijede u potpunosti već ih stapa s ostatkom kose.

 


R

 

REGENERATOR – Kremasti proizvod za kosu koji se koristi nakon šamponiranja. Vlaži, hrani te pomaže raščešljati kosu.

 


S

 

SEBUM – Uljna sekrecija lojnih žlijezdi na tjemenu koja se sastoji od KERATINA, masti ili staničnih krhotina.

SEKCIJE – Određeno područje na kosi na kojem se radi GRADUACIJA šišanja ili tehnika posvjetljivanja.

SHEA MASLAC – Nalazi se u afričkim orašastim plodovima pod nazivom shea. U njezi kože i kose koristi se zbog svojih protuupalnih, pomlađujućih te hidratizirajućih svojstava. Shea maslac pomaže umiriti tjeme te vlaži kosu. Čest je sastojak Kevin Murphy proizvoda.

SILIKON – Sintetski sastojak, čest u proizvodima za kosu. Stvara zaštitni film oko vlasi te ju prividno zaglađuje. Postoje silikoni koji su topivi i netopivi u vodi. Iako je njegova uporaba učestala, u praksi se pokazalo da se silikon lijepi na vlasište te začepljuje pore. To uzrokuje brže mašćenje kose.

SLOJEVI KOSE – Medula je najdublji sloj kose, zatim slijedi korteks te kutikula, površinski sloj. Korteks čini 80% cjeline kose, a u njemu se nalaze pigmenti te bjelančevina KERATIN koja gradi kosu. Izrazito tanka kosa ne sadrži medulu koja je kralježnica vlasi. Zato se takva kosa češće i lakše lomi te ju treba drugačije tretirati. Što je kosa čvršća i deblja, to je otpornija.

SOMBRE – Boja na vrhovima razlikuje se od ostatka kose, ali je dojam suptilniji.

STEPENASTO (POSTEPENO) ŠIŠANJE – Tehnika šišanja kose u slojeve koji se ističu. Kosa se odiže od tjemena u različitim stupnjevima (GRADUACIJA) te se zatim skraćuje i oblikuje. Stepenastim šišanjem postiže se volumen i oblik kose.

STRUKTURA KOSE – Govori o tome je li kosa ravna, valovita ili kovrčava.

SULFATI – Čest sastojak u šamponima za kosu. Omogućuje pjenjenje. Djeluju poput snažnog deterdženta koji može uzrokovati iritaciju vlasišta i dišnih puteva, izazvati upale na koži. Danas se sve više koriste šamponi bez sulfata. Kevin Murphy šamponi za kosu ne sadrže sulfate. Učinkovito čiste kosu bez da uklanjaju prirodni zaštitni sloj vlasi.

 


Š

 

ŠAMPON ZA KOSU – Tekuća ili kruta smjesa koja služi za čišćenje kose od masnoće i prljavštine. Prilikom odabira šampona za kosu potrebno je paziti na strukturu kose. Ako je tjeme osjetljivo, pripaziti i na to sadrži li šampon za kosu SULFATE.

ŠIŠANJE HELIX ŠKARAMA – Tehnika šišanja Helix škarama s uvijenom oštricom. Tim načinom šišanja vrhovi ostaju duže zdravi, a oblik kose je puno više postojan u odnosu na klasično šišanje. Škare su patentirani izum Kevin Murphya. Misfit je jedan od malobrojnih salona u Hrvatskoj koji posjeduje certifikat za šišanje Helix škarama.

 


T

 

TEMELJNI PIGMENT – Najvažniji čimbenik kod posvjetljivanja kose. Prilikom tog procesa na površinu izlazi podton koji otkriva temeljni pigment. Za postizanje savršenog rezultata potrebno je saznati temeljni pigment kose kako bismo mogli neutralizirati boju. Kod obojene kose to je teže stoga ju je teže i posvijetliti.

TRAJNE BOJE ZA KOSU  – Boje za kosu koje se ne ispiru kod svakog pranja. Njihov pigment se trajno veže u vlasi. U potpunosti prekrivaju sijede. COLOR.ME trajne boje mogu posvijetliti kosu do 3 tona.

TONIRANJE – Postupak koji se primjenjuje uglavnom na posvijetljenoj kosi. Njime se kosa nijansira, uravnotežuje se njen PH te se kosa vraća u prirodno stanje. Kevin Murphy ima posebnu liniju proizvoda samo za toniranje.

TRAJNA – Trajna stvara kovrče na način da restrukturira molekule kose uz pomoć kemijskih supstanci ili topline. Kao što sam naziv kaže, riječ je o trajnoj promjeni kose. 

 


U

 

URASLA KOSA – Kosa koja ne dospije na površinu. Raste iznutra. Može uzrokovati upale, bol i infekciju.

 


Z

 

ZDRAVA KOSA – Kosa koja je elastična i ima prirodnu čvrstoću. Ako je to narušeno, dolazi do POROZNOSTI kose.

 


WordPress Image Lightbox Plugin